15.05.2017.

Prvi utisci Jacquesa Houdeka nakon Eurosonga

Hrvatska eurovizijska delegacija vratila se u nedjelju navečer iz Kijeva zrakoplovom preko Istanbula, a na zagrebačkom aerodromu dočekali su ga i mediji kako bi čuli prve utiske našeg predstavnika s Eurosonga 2017. Nakon prospavane noći, Jacques Houdek gostovao je na Drugom programu Hrvatskog radija u emisiji Zlatka Turkalja te prenio svoje dojmove, a brojni slušatelji bez prestanka su se javljali u eter kako bi uputili lijepe riječi i čestitke.

Na početku emisije naš se Jacques zahvalio svim Hrvatima i ljudima koji su vjerovali u ovu pjesmu, njega i cijeli tim.

- Doista je bilo puno onih koji su nas svojim porukama, ljubavlju i energijom gurali naprijed. Bilo je i puno nevjernih, ali se i njima zahvaljujem jer je vjerojatno iz toga proizašao i jedan ponos. Mislim da su i ti nevjerni shvatili da je ovo prije svega jedna dobra pjesma, kuriozitetan koncept koji je svakako na Hrvatsku bacio jedan akcent. Hvala svima, vaša ljubav nas je nosila sve ove dane u Kijevu – sretan je bio Jacques.

Zahvalio se Mihovu Beku, menadžeru, dečkima koji su s njim bili na pozornici, cijeloj delegaciji koja ga je pratila, a otkrio je i kako je za cijelo vrijeme boravka u Kijevu vladala izuzetno pozitivna atmosfera bez ijednog incidenta.

- Jako mi je važno reći da je moj telefon potpuno izblesiran – od količine poruke doista ne mogu sve stići ni odgovoriti. Što sam uspio vidjeti, zahvaljujem se svima – poruke su nas često ganule do suza. Zajednički smo ih tamo na glas čitali, bili smo puni vjere, nade i optimizma. Dobio sam sjajne poruke od Josipe Lisac, Tereze Kesovije, Olivera Dragojevića, Ivane Kindl, Emilije Kokić i mnogih drugih i na tome im puno hvala! – rekao je naš predstavnik.

Da je pjesma bila zapažena, bilo je vidljivo još na aerodromu u Kijevu i Istanbulu gdje su prilazili Jacquesu, fotografirali se s njim i htjeli mu uputiti pokoju riječ, najčešće da je bio njihov favorit.

Osvrnuo se i na glasovanje žirija koji ga je smjestio na 23. mjesto, dok ga je publika glasovanjem putem televotinga smjestila na 9. mjesto. Zbirom tih glasova, konačni rezultat Hrvatske bio je 13. mjesto. Najoštrija u komentiranju žirija bila je Marija Šerifović koja se obrušila na glasovanje žirija iz Srbije.

- Ja bih iskoristio priliku i zahvalio se nekoliko kolega koje izuzetno cijenim: Mariji Šerifović i Željku Joksimoviću – ljudima koji imaju zavidno iskustvo na Eurosongu. Oni su jako bodrili Hrvatsku na Eurosongu, s toliko puno srca i prijateljstva, javno i bez zadrške. Evidentno je bilo tijekom glasovanja da susjed susjedu daje bodove. Pored svih takvih država, Hrvatska je jedina ostala bez podrške susjeda. Vjerujem da često u žiriju sjede nestručni ljudi jer televizije najčešće nemaju novaca da plate stručne ljude, a moguće da su bili i ljuti na Hrvatsku jer je to bila jedina zemlja iz regije koja je prošla u finale, kao da su nas kaznili zbog toga. Imamo slučaj da od Slovenije dobijemo 12 od publike, a od žirija 0, od Makedonije 10, a od žirija 0. Ako ova pjesma nije zaslužila podršku žirija, ne znam koja onda pjesma to je zaslužila jer pjesma nije namijenjena široj publici već žiriju, a ispada da ju je baš publika prepoznala. Zahvaljujem ujedno svim ljudima iz Slovenije, Srbije, Makedonije i Crne Gore što su glasovali za nas. Vaši bodovi vrijede više od svega!

Zlatko Turkalj komentirao je veliku domaću podršku koja godinama nije bila ovolika. Eurosong se gledao po kafićima, u obiteljima su se ocjenjivale pjesme,... Nitko nije imao zamjerke, a Jacques je dobio maksimalnu podršku.

Naš je predstavnik od prvog dana rekao da ako neće on pobijediti, da će pobijediti Portugal.

- Ovo je pjesma koja je mene emotivno od početka osvojila. Ja sam sretan i od srca Portugalu čestitam na pobjedi koja je čista kao suza, tu se nema što osporiti. Važno je imati dobru pjesmu, ali i biti drugačiji. Mislim da je to uspjelo Portugalu, ali i nama, Mađarskoj, Rumunjskoj,... Uvijek je sigurnije ići na nesigurno. Sljedeće godine treba poslati nešto svoje, iskonsko, riskirati – ići u nešto u što vjeruješ, a što je drugačije. Portugalci su u tome apsolutno uspjeli. Pjevaču se jedino može osporiti nedolazak na probe i zbog toga je bio jako omražen među drugim sudionicima. Ako ideš na Olimpijadu, ne možeš poslati na kvalifikacije svog brata. Ispalo je da on i nije toliko ozbiljno bolestan da nije mogao doći na probe, ali je ta priča sigurno pridonijela priči o njemu. No to ne umanjuje vrijednost pjesme niti njegovog prekrasnog glasa – komentirao je Jacques eurovizijskog pobjednika i nastavio:

- Tamošnji uvjeti su toliko neljudski. U dvorani vlada jedna apsurdna klima koja nije odgovarala ni meni kojem je uvijek vruće - kao manijak sam tražio okolo da to ugase, dok je u našim garderobama bilo valjda 60 stupnjeva. Tamo si po cijele dane, a nema zraka, normalne hrane, ne stigne se spavati,...

Hrvatska je s Eurosonga došla s nagradom: osvojila je nagradu za najbolju režiju nastupa prema glasovima novinara u press centru. Jacques je komentirao kako je taj vizualni dio bio jako važan kako bi se objasnio cijeli koncept i pjesma, a da je Hrvatska zaslužila tu svjetlost na sceni, da se maknemo iz mraka.

- Ja sam rekao da ovu pjesmu neću pjevati prije Eurosonga i neću pjevati ni poslije Eurosonga. Prezahtjevna je, treba mi po sat vremena da se pripremim za njezino pjevanje. Ona je sve prisutne u Kijevu intrigirala – bili smo skoro dva sata na crvenom tepihu na Ceremoniji otvaranja jer je vladao ogroman interes za nama. Preponosan sam na polufinalni, a pogotovo na finalni nastup. Guštao sam te tri minute jer samo toliko dugo čekao taj Eurosong – zaključio je pjevač.

Na kraju emisije čuli smo i utiske pratećih vokala Matije Cveka, Alena Đurasa i Edgara Rupene te gudača Antuna Stašića i Emanuela Pavona, a Jacques se još jednom zahvalio svima na podršci i pozitivnoj energiji koju su slali.

Podijeli

Vaša eurosong destinacija

www.eurosong.hr
Povratak na vrh