Franka Batelić

Pjevanjem se bavi od svoje 3. Godine, kao solistica zbora „Minicantanti“ s kojim je nastupila na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Osvajala je brojne nagrade na dječjim festivalima „Voci nostre“ i „ Dorica“. U osnovnoj školi bila je članica Župnog zbora SV. Andrija u Rapcu s kojim sudjeluje na festivalima duhovne glazbe „Iskrice“ i „Bonofest“ u Vukovaru. Završila je osnovnu glazbenu školu za klavir, a svira i gitaru. Osim pjevanja, velika su joj ljubav putovanja i strani jezici. Tečno govori talijanski, engleski, španjolski, njemački i ruski jezik.

Početak ozbiljne glazbene karijere označava pobjeda na televizijskom talent showu „Showtime“ 2007. godine. S pjesmom „Ruža u kamenu“ 2008. osvojila je nagradu gledatelja na Hrvatskom radijskom festivalu. Ta pjesma je osvojila i članove OGAE mreže koja okuplja četrdesetak europskih klubova ljubitelja Eurosonga, te je pobijedila u konkurenciji od 28 pjesama. Godine 2009. nastupila je na tadašnjemu HRT-ovu natjecanju za pjesmu Eurovizije Dora s Pjesmom za kraj, a hrvatski ljubitelji Eurovizije drugi su je put izabrali za predstavnicu na glazbenome natjecanju Središnje udruge obožavatelja Eurovizije (franc. Organisation Générale des Amateurs de l'Eurovision – OGAE) pod naslovom OGAE Song Contest. S pjesmom Na tvojim rukama nastupala je na 18. HRT-ovu natjecaju za pjesmu Eurovizije Dora. Godine 2011. izdala je pjesme na engleskome jeziku naslovljene On Fire i Run te doživjela uspjeh i izvan Republike Hrvatske. Osvojila je nominacije za novoga izvođača godine za glazbene nagrade Zlatna Koogla i Porin te pobijedila u četvrtoj sezoni popularnoga HRT-ova Plesa sa zvijezdama. Jedno je od važnijih ostvarenja i Beyoncéin izbor Franke za predizvođača na njezinu koncertu u Areni Zagreb 2013. godine, kao i sudjelovanje u rusko-ukrajinsko-američkoj produkciji baleta The Great Gatsby 2017. godine, gdje je bila jedina vokalna solistica.

Njezina pjesma S tobom, nastala nakon četverogodišnje stanke, pokazala je koliko je publika željna pop-glazbe: po broju emitiranja njezina je pjesma na vrhu top-ljestvica, a iznimno je popularna i na YouTubeu na kojemu je dosad zabilježila više od dva milijuna pregleda.

Vaša eurosong destinacija

www.eurosong.hr
Povratak na vrh